
Kolor rączki
Typ noża
Długość ostrza
Typ ostrza
Cena
-
od
do
Nóż szefa kuchni to niezbędne narzędzie, które znaleźć powinno się na wyposażeniu każdego lokalu gastronomicznego, a nawet gospodarstwa domowego. Znakomicie sprawdza się zarówno przy krojeniu mięsa, jak i siekaniu warzyw czy owoców. Długość ostrza noży kuchennych waha się od 15 do 25 centymetrów.
Nóż szefa kuchni - co to za narzędzie?
Co trzeba wiedzieć na temat noży kuchennych szefa kuchni? Wyróżnia je charakterystyczna budowa. Posiadają szerokie ostrze przy rękojeści, zwężające się wraz z rosnącą odległością od trzonka. Kształt ostrza noży szefa kuchni, decyduje o ich uniwersalności. Wykorzystywać można je między innymi do krojenia, siekania, szatkowania, rozgniatania czy przenoszenia jedzenia z deski do garnka lub na patelnię. Technika użycia profesjonalnych noży kuchennych dla kucharzy jest zależna od pożądanego efektu.














Ostrze - kluczowy element każdego zestawu noży dla szefa kuchni
O jakości i trwałości noża szefa kuchni stanowi materiał, z którego zostało wykonane jego ostrze. Najczęściej jest to poddana odpowiedniej obróbce stal nierdzewna z domieszkami. Aby tego typu nóż mógł posłużyć przez długi czas, zadbać należy o odpowiednie warunki użycia oraz mycia i przechowywania - po każdym użyciu należy je dokładnie osuszyć.W przeciwnym wypadku na powierzchni pojawić mogą się nieestetyczne plamy czy przebarwienia. Przy długotrwałym kontakcie z kwasami, noże ze stali nierdzewnej mogą zacząć rdzewieć.
Rodzaje ostrzy
Tańszym wyborem z dostępnych rozwiązań są noże ze stali węglowej. Przez długi czas eksploatacji zachowują swoją naturalną ostrość, są twarde i łatwe w ostrzeniu. Pod wpływem działania kwasów mogą jednak szybciej rdzewieć. Tego typu noże należy myć ręcznie i bardzo dokładnie osuszać po każdym użyciu. Duża twardość sprawia, że na ich powierzchni z czasem mogą pojawiać się wyszczerbienia.
Warto zainteresować się dostępnymi na rynku profesjonalnymi nożami kuchennymi dla kucharzy ze stali nierdzewnej wysokowęglowej, stanowiącej połączenie narzędzi ze stali nierdzewnej oraz węglowej. Są one odporne na przebarwienia i zachowują swoją ostrość przez długi czas.
Przy zachowaniu większej ostrożności w użytkowaniu, sprawdzą się również lekkie oraz poręczne noże ceramiczne. Ich ostrza są stosunkowo cienkie i twarde, odporne na ścieranie, przez co na długo zachowują ostrość, ale są kruche i trzeba chronić je przed pęknięciem. Nie wchodzą w reakcje z żywnością, a krojone z ich pomocą produkty nie przywierają do ich powierzchni.
Jak ostrzyć noże kuchenne szefa kuchni?
Nóż szefa kuchni, jak każdy nóż, wymaga ostrzenia. Do tego celu wykorzystuje się ostrzałki oraz stalki. Profesjonalne noże ostrzyć można z wykorzystaniem ostrzałki manualnej. Powinna posiadać stabilną budowę oraz wysokie ścianki ułatwiające bezpieczne przeciągnięcie ostrza. Umiejętne korzystanie ze stalki wymaga nieco większego doświadczenia, ale pozwala na lepsze dopasowanie kątów ostrzenia.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z bogatym asortymentem naszego sklepu, dostępne są w nim noże o różnej długości, grubości, szerokości, kolorze rączki, a także cenie. Solidnie wykonane noże są niezbędnymi narzędziami pracy w każdej kuchni.
Zestaw noży dla Szefa Kuchni
Pojedynczy nóż tego rodzaju sam w sobie jest bardzo praktycznym i uniwersalnym narzędziem. Każdy Szef Kuchni z prawdziwego zdarzenia wie jednak, jak bardzo ułatwiają mu pracę także inne noże i z pewnością nie poprzestanie na jednym egzemplarzu. Nawet wówczas, kiedy z różnych względów ilość sprzętu musi zostać ograniczona, to nóż Szefa Kuchni w zestawie z jednym bądź kilkoma dodatkowymi to zawsze o wiele większe pole manewru niż praca przy pomocy tylko jednego noża Szefa. Sprawdź, jakie opcje zestawów noży dla Szefów znajdziesz na profesjonalne-noze.pl!
Infolinia:
698 613 263