Satake Nashiji Black Pakka Nóż Deba 15,5cm
Opis
Satake Nashiji Black Pakka Nóż Deba 15,5 cm
Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą. Idealnie nadaje się do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa też używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal 420J2
- Rękojeść: Klasyczna nitowana
- Twardość: 56 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 28,1 cm
- Długość ostrza: 15,5 cm
- Szerokość klingi: 5 cm
- Grubość klingi: ok. 3 mm
- Waga: ok. 160 g
- Klinga nierdzewna: tak
- Sposób ostrzenia: szlif jednostronny praworęczny
Satake Nashiji Black Pakka to seria noży wyróżniająca się unikatowym wzornictwem. Klinga tej serii noży wykończona została w stylu „nashiji”, nawiązującym do dawnej techniki zdobienia mieczy. Polega ona na utworzeniu na klindze faktury przypominającej szorstką skórkę gruszki nashi. Struktura ta ma także znaczenie praktyczne, ponieważ dzięki drobnym wgłębieniom, krojone produkty łatwiej odchodzą od noża podczas pracy z nożem. Wysokowęglowa stal nierdzewna 420J2 jest wyjątkowo odporna na korozję i łatwa w ostrzeniu. Rękojeści z czarnego materiału Pakkawood są odporne na wilgoć oraz działanie wysokich temperatur. Noże z tej serii to znakomita propozycja dla osób ceniących w kuchni praktyczne rozwiązania.
Dane techniczne
Kolor rączki | czarny |
Typ noża | nóż do ryb |
Długość ostrza | 15 cm |
Typ ostrza | gładkie |
Opinie o produkcie (0)
Infolinia:
12 283 02 63